LIVE – CRIZA DIN UCRAINA. Parlamentul din Crimeea cere referendum pentru alipirea regiunii la Rusia. BARACK OBAMA: „Ar încălca Constituția Ucrainei”

Publicat: 06/03/2014, 21:14
Actualizat: 29/07/2014, 19:52

Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruși, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea de Rusia și organizarea unui referendum în peninsulă, în 16 martie, pe acest subiect. Opțiunile care le vor fi prezentate alegătorilor vor fi o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe, citat de Mediafax. Un alt referendum este prevăzut pentru 30 martie, însă se referă doar la o simplă consolidare a autonomiei.

Prima reacție din partea guvernului de la Kiev pe tema posibilului referendum din 16 martie a venit de la Ministrul Economiei, care a declarat că planul votului pentru ruperea de Ucraina este „neconstituțional”. La rândul lui, președintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a comentat că autoritățile locale din Crimeea sunt ilegitime, potrivit The Guardian. Turcinov este așteptat să facă o declarație pe acest subiect în următoarele ore.

Caracterul legal al acestui plan este, totuși, neclar. Constituția Ucrainei stipulează că orice plan de modificare a teritoriului Ucrainei trebuie supus la vot, în cadrul unui referendum național (deci nu local).

Confuzia este dată, însă, de faptul că aceeași Constituție îi dă regiunii autonome Crimeea dreptul de a-și organiza propriile referendumuri locale.

gândul transmite în format LIVE TEXT ultimele informații despre tensiunile ruso-ucrainene:

UPDATE 20.10 Președintele SUA Barack Obama a declarat că referendumul propus în Peninsula Crimeea „ar încălca Constituția Ucrainei și legea internațională”. Obama a mai anunțat că a semnat decrete privind interdicția de călătorie în SUA a unor persoane din Ucraina. „Am făcut acești pași în strânsă coordonare cu aliații noștri europeni”, a spus Obama, referindu-se la faptul că mai mulți foști oficiali ucraineni, printre care și Viktor Ianukovici, au primit interdicție de călătorie în statele UE.

Obama a mai spus că Rusia ar trebui să accepte o misiune internațională de monitorizare și să accepte alegerile din Ucraina, programate pentru luna mai, dacă dorește o detensionare a crizei.

„Dacă încălcarea legii internaționale continuă, determinarea SUA și a aliaților noștri va rămâne fermă”, a încheiat Obama.

UPDATE 19:30 Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancțiuni politice împotriva Rusiei, suspendând negocierile pe tema acordului privind vizele și amenințând cu măsuri economice dacă situația din Ucraina nu se va îmbunătăți. Potrivit președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, șefii de stat și de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancționare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să inițieze negocieri pentru soluționarea crizei din Ucraina.

UPDATE 19:10 Un material de opinie publicat, joi, de Financial Times ironizează răspunsul Uniunii Europene față de manevrele militare rusești în Crimeea (Ucraina), comentând printr-un joc de cuvinte că președintele rus, Vladimir Putin, „a pus la punct” UE în această criză. Mai multe, AICI

UPDATE 19:00 Departamentul de Stat american a publicat, joi, o listă cu „10 afirmații false despre Ucraina”, în replică la declarațiile făcute, marți, de Vladimir Putin, în prima lui conferință de presă pe tema crizei din țara vecină. Lista integrală, AICI

UPDATE 18:30 Ministrul de Externe, Titus Corlățean: „Decizia de astăzi, 6 martie, a autorităților Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componența Federației Ruse și supunerea acestei opțiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fără acordul autorităților centrale de la Kiev, este inadmisibilă și ilegală, reprezentând o amenințare directă la adresa integrității teritoriale a Ucrainei”.

UPDATE 16:44 Organizarea unui referendum în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia fără consultări cu Kievul va constitui o încălcare a dreptului internațional, a avertizat Washingtonul joi.

UPDATE 16:28 „Guvernul ucrainean este hotărât să semneze un acord de asociere” cu UE, „suntem pregătiți să îl semnăm imediat ce este posibil”, a declarat Iațeniuk în urma unei întâlniri de aproximativ trei ore cu șefii europeni de state și de guverne, reuniți a Bruxelles.

UPDATE 16:12 Premierul interimar Arsenii Iațeniuk, spune că Guvenul pe care îl conduce nu este anti-rus, ci este pro-ucrainean și că susține integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Cât despre Rusia, aceasta nu are „o atitudine prietenoasă”, a continuat premierul. „Trupele rusești au blocat deja unități militare ucrainene”.

UPDATE 16:10 Întrebat despre legimitatea Guvernului pe care îl conduce, Iațeniuk a replicat: „Cei care spun că este un Guvern ilegitim trebuie să-și amintească faptul că este un Guvern susținut de o majoritate Parlamentară uriașă, a avut numai puțin de 317 voturi, și de Constituția Ucrainei”.

UPDATE 16:07 Aflat la Bruxelles, premierul interimar al Ucrainei, Arsenii Iațeniuk a catalogat joi drept „ilegitimă” decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea la Rusia, spunând că referendumul nu are niciun fel de bază legală.

UPDATE 15:20 Barack Obama a autorizat Obama blocarea averilor „celor implicați direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenția militară din Crimeea”, împreună cu impunerea unor restricții în acordarea de vize de călătorie „ca răspuns la încălcarea în curs, de către Rusia, a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

„În funcție de cum va evolua situația, SUA sunt pregătite să ia în calcul și alte măsuri sau sancțiuni necesare”, a informat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

UPDATE 15:10 Observatorii OSCE (aproximativ 40 la număr) trimiși în Crimeea au fost împiedicați să intre pe teritoriul peninsulei de către persoane înarmate, potrivit unor surse diplomatice occidentale citate de AFP. Și trimisul ONU în Crimeea a fost, ieri, agresat de persoane înarmate și și-a încheiat brusc misiunea aici.

UPDATE 15:05 Ministrul Afacerilor Externe din România, Titus Corlățean, merge luni într-o vizită oficială la Kiev, anunță MAE.

UPDATE 15:00 Uniunea Europeană a blocat joi averile președintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici și majorității foștilor săi miniștri și unor apropiați – în total 18 persoane, acuzate de deturnări de fonduri publice. Mai multe, AICI.

UPDATE 14:45 Președintele interimar al Ucrainei, Alkesandr Turcinov, a comentat că autoritățile regionale din Crimeea, care au anunțat azi un plan privind un referendum de alipire de Rusia, sunt ilegitime.

UPDATE 14:40 Premierul prorus al Crimeii, Rustam Temirgaliev, a declarat azi, într-o conferință de presă, că a dispus formarea unei echipe de experți care să facă un plan pentru trecerea regiunii la rublă, scrie The Guardian.

UPDATE 14:25 Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite: Rusia încearcă să „recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial” în Ucraina; „după Ucraina va urma Republica Moldova, iar după Republica Moldova, alte țări”.

UPDATE 14:20 Vladimir Putin a analizat solicitarea de alipire la Rusia venită azi din partea parlamentului local din Crimeea, a anunțat Kremlinul. Putin a prezidat joi o reuniune neprogramată a Consiliului rus pentru Securitate, în cadrul căreia a fost discutată această cerere.

UPDATE 13:55 Prima reacție a guvernului de la Kiev, privind dorința parlamentului local din Crimeea de a organiza un referendum în 16 martie pe tema alipirii regiunii autonome de Rusia. este ilegitim. „Poziția mea este că referendumul este neconstituțional”, a comentat ministrul ucrainean al Economiei, citat de The Guardian.

UPDATE 13:50 Două protestatare FEMEN topless, care strigau „Putin, oprește războiul”, au fost luate pe sus în Crimeea.

UPDATE 13:45 Corespondenții străini transmit declarații făcute de liderii politici la sosirea la Consiliul European:

Premierul britanic, David Cameron: „Trebuie să ne asigurăm că va exista un dialog între Rusia și Ucraina și să demonstrăm că vom ajuta poporul ucrainean în aceste momente și să îi arătăm guvernului rus că ceea ce se întâmplă acum este inacceptabil și că, dacă va continua, vor fi consecințe”.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că, dacă situația nu se detensionează „în următoarele 24, 48, 72 de ore”, Rusia va fi vizată de sancțiuni din partea UE.

UPDATE 13:30 Ministrul adjunct rus de Externe, Vasili Nebenzia, a declarat pentru BBC că aderarea Ucrainei la NATO este „o linie roșie” pentru Moscova: „Nu îmi imaginez Ucraina în NATO – nici în viitorul apropiat, nici în orice alt fel de viitor. Cea mai bună opțiune este ca Ucraina să rămână neutră”. Oficialul rus a mai spus că Vestul trebuie să își asume partea de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

UPDATE 13:23 Comisia specială a Parlamentului ucrainean care redactează noua lege privind folosirea limbilor minorităților în Ucraina examinează ideea renunțării treptate la alfabetul chirilic în favoarea celui latin, susține o sursă apropiată dezbaterilor pe această temă, potrivit Mediafax, care citează RIA Novosti.

UPDATE 12:50 Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că liderii europeni nu vor anunța sancțiuni împotriva Rusiei la Consiliul European pe tema situației din Ucraina. „Sancțiunile nu vor veni decât dacă lucrurile nu se mișcă în direcția bună”, a declarat Jean-Marc Ayrault pentru presă.

UPDATE 12:45 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat în legătura cu solicitarea Parlamentului din Crimeea privind organizarea unui referendum pe tema alipirii regiunii autonome de Rusia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 12:40 Ambasada SUA la București anunță că un distrugător american va ajunge, în 8 martie, în Constanța, pentru trei zile de „exerciții de rutină” cu forțele navale române și bulgare. Nu există nicio legătură declarată între aceste exerciții și tensiunile din Crimeea. Mai multe, AICI

Mai jos, o hartă realizată de gândul cu toate forțele navale din jurul Mării Negre:

Clic pentru a mări// Detalii, AICI

UPDATE 12:30 Noi informații despre un eventual referendum pe tema întoarcerii Crimeei la Rusia: Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruși, i-a adresat o cerere în acest sens președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Mai exact, deputații i-au cerut lui Putin alipirea de Rusia și organizarea unui referendum în acest sens.

UPDATE 12:04 Un referendum privind alipirea Crimeei la Rusia ar putea avea loc la 16 martie, anunță AFP, potrivit Mediafax. Reamintim declarația lui Vladimir Putin pe acest subiect, făcută zilele trecute: „Nu luăm în calcul anexarea Crimeei. Oamenii decid asta. Nu vom instiga niciodată la o asemenea mișcare”.


Cât de rusească este Crimeea

Rusia a fost forța dominantă în Crimeea în cea mai mare parte a ultimilor 230 de ani, de când a cucerit peninsula de la Imperiul Otoman. Controlul rusesc a continuat să se facă simțit chiar și după ce Crimeea a fost făcută „cadou” Ucrainei de către Nikita Hrușciov, influență care a continuat și după destrămarea URSS.

Potrivit celui mai recent recensământ, 58% dintre cele 2 milioane de locuitori ai peninsulei sunt ruși și 77% au declarat că limba nativă este rusa. În Crimeea, mai sunt 24,4% ucraineni și 12% tătari turcofoni și musulmani suniți. De asemenea, mulți dintre etnicii ruși au și cetățenie rusească. Prin aceste realități etnice și-a justificat Rusia manevrele militare din ultimele zile, susținând că nu face decât să își apere cetățenii de aici, care aveau de suferit în urma mișcării EuroMaidanului și a instalării unei noi puteri la Kiev.

Sursa: Recensământ 2001/Clic pentru a mări

Statutul legal al Crimeii

Regiunea autonomă Crimeea face parte din Ucraina, dar își alege propriul parlament. Nu mai are președinte din 1995, când postul a fost câștigat detașat de un separatist prorus, amintește BBC. De atunci, premierul regiunii este stabilit de Kiev, în urma consultărilor cu legislativul ales din Crimeea. Regula ultimelor două decenii nu este aplicată în acest moment, însă. Săptămâna trecută, postul de premier a fost ocupat de un prorus neconfirmat de Kiev, care a cerut Moscovei o intervenție în peninsulă.

În regiune, domină un puternic sentiment prorus, ceea ce s-a văzut și la alegerile prezidențiale din 2010, când peste 70 dintre alegătorii de aici l-au votat pe Viktor Ianukovici, considerat „omul Rusiei”. Tocmai acesta este motivul pentru care mișcarea de contestare a regimului Ianukovici care a devenit „EuroMaidanul” a fost controversată în Crimeea. gândul a scris AICI mai multe pe această temă

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a acuzat joi Rusia că sporește „tensiunile” și continuă să lanseze „provocări” la adresa țării sale.

„Depinde de Rusia dacă este pregătită să rezolve acest conflict sau să fie în continuare reticentă și să crească tensiunea, așa cum a făcut în ultimele ore”, a comentat Iațeniuk în timpul declarațiilor de presă după o întâlnire cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La rândul lui, și Schulz a condamnat provocările pe care Rusia ar continua să le lanseze la adresa ucrainenilor. Iațeniuk s-a întâlnit și cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Joi, la Bruxelles are loc o reuniune a Consiliului European pe tema situației din Ucraina, principalul punct de discuție fiind eventualele sancțiuni care ar putea fi impuse Rusiei. Problema, în acest scenariu, este impactul pe care aceleași sancțiuni îl vor avea și asupra economiei europene, pe fondul dimensiunii relațiilor economice UE-Rusia. Președintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a anunțat ieri UE că este pregătită să ofere Ucrainei un ajutor financiar de 11 miliarde de euro în următorii ani.

Președintele Traian Băsescu a informat că va susține la Consiliul European că Federația Rusă a făcut „o agresiune” încălcând tratatele cu Ucraina privind prezența trupelor ruse în Crimeea, iar dacă UE decide să negocieze direct cu Rusia, România „trebuie să facă parte din acest format de negociere”. Mai multe despre declarațiile președintelui, AICI

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...